Albert Calderó - Advocat assessor sobre planificació, organització i gestió de personal per a ajuntaments

Advocat assessor sobre planificació, organització
i gestió de personal per a ajuntaments

1974-2024, 50 anys treballant a institucions locals

Albert Calderó - Advocat assessor sobre planificació, organització i gestió de personal per a ajuntaments

Advocat assessor sobre planificació, organització i gestió de personal per a ajuntaments

1974-2024, 50 anys treballant a institucions locals

Mai millor que ara per posar ordre

Documents tècnics i d'actualitat
13/1/24
Albert Calderó
297
0


Benvolguts governs municipals, esteu encetant el 2024, segon any del mandat, i teniu davant 3 anys i mig de temps per solucionar problemes i aprofitar oportunitats.

Però la majoria ja ho veieu, ja ha passat mig any gairebé sense adonar-vos-en. Si no us hi poseu a fons, passaran els restants 3 anys i mig, haureu treballat molt, haureu dedicat milers d'hores al municipi, però al final pot passar que ni vosaltres mateixos pugueu dir amb convicció què heu canviat de significatiu en 4 anys. Imagineu-vos què en podran pensar la resta de conciutadans.

I és que la gran majoria dels ajuntaments funcionen a règim de mínims, amb prou feines arriben a solucionar els temes més elementals del dia a dia, i al preu d'un esforç titànic i continu del govern anant amunt i avall empenyent, solucionant minúcies, superant obstacles ridículs, fent mans i mànigues per aconseguir coses elementals...

Després de l'estabilització: revisió de la RLT, o PORH, o caos

Documents tècnics i d'actualitat
3/11/23
Albert Calderó
402
0


El procés d'estabilització ha estat una mena de falsa amnistia, l'estat buscant en teoria reparar els desordres infligits als ajuntaments amb molts anys de decisions restrictives als ajuntaments, a cada llei de pressupostos i a altres lleis. La falsa solució ha consistit en aprovar reials-decrets-llei dels que es fan a la matinada i s'aproven abans d'acabar de pensar-los.

Aquests reials-decrets-llei fets i esmenats, i re-esmenats, i amb terminis supersònics de compliment, ens acabaran de donar si Déu vol resultats en els propers mesos, i encara gràcies.

A base de normes maldestres, corregides amb més normes maldestres, sobre el personal municipal, l'estat aconsegueix de fet el que sembla ser el seu objectiu bàsic, que és que els ajuntaments segueixin funcionant a baix rendiment i així generin, amb el reforç còmplice de molts habilitats, bons superàvits municipals i desaparició gradual del deute, que a la comptabilitat estatal compensin una part del dèficit crònic, l'endeutament gegantí i el malbaratament sistèmic de l'estat.

I als ajuntaments què? Hi haurà molts més funcionaris de carrera i laborals fixos, tant de bo que siguin els que en teoria havien de ser. Més d'un aconseguint l'estabilitat a una plaça que no correspon a la seva titulació ni a la seva feina real, més d'un aconseguint ser laboral fix quan les seves funcions són clarament funcionarials... Amb problemes de gent vàlida i necessària que no ha aconseguit l'estabilitat per raons de tota mena... i en tot cas amb un grau de desordre intern agreujat.

La santíssima trinitat del principi de mandat

Documents tècnics i d'actualitat
6/6/23
Albert Calderó
804
0


Hi ha tres coses, tres, que un equip de govern local que vol fer 4 anys d'èxit de gestió i sense maldecaps, ha d'emprendre i resoldre al principi de mandat.

Tres coses que no són difícils de fer bé a principi de mandat, però que passat el primer any seran molt complicades o impossibles. Pareu atenció.

Primera: Acolliment dels nous regidors

Moltes regidores i regidors són nous. Mai han estat a l'ajuntament. Tenen una visió molt cinematogràfica (i per tant fantàstica i màgica) de com funciona. Però, molt sovint, són personalment emprenedors i ambiciosos, perquè sinó no es ficarien en aquest embolic. És molt important donar-los com més ràpidament millor un bany de realitat. Cal un procés ràpid i breu de formació de com funciona, de què podem fer i com, i de què no poden fer, i de coneixement de la geografia i el "qui és qui" de l'ajuntament. Tant als del govern com als de l'oposició, que en part han d'aprendre coses diferents i en part no. Mireu un exemple aquí.

Segona: Pla de mandat realista

Si cal pacte de govern per manca de majoria absoluta d'un sol partit és molt important pactar com a mínim les grans prioritats del mandat. Tot el govern ha de tenir clar que cap opció política pot pretendre dur a terme tot el que ha promès, ni tot el que li vagi passant pel cap, i que totes han de fer un bany de realitat sobre quines coses hi ha temps i diners per fer en 4 anys, i fer un pacte realista. Les males notícies com més aviat millor. Cal un treball polític i tècnic per pactar les prioritats, enlloc de 4 anys de lluites de passadís entre membres del govern per tirar endavant cadascú la seva dèria.

Sobre planificació per prioritats, mireu aquest article.

El diari "El Punt Avui" publica un reportatge sobre l'Aula de Gestió Municipal, una innovadora línia de treball de l'ajuntament de Calonge i Sant Antoni

Documents tècnics i d'actualitat
22/3/23
Albert Calderó
751
0

A partir d'una proposta meva, l'ajuntament de Calonge i Sant Antoni ha posat en marxa una nova i innovadora línia de treball, l'Aula de Gestió Municipal de Calonge i Sant Antoni, un servei municipal dedicat a activitats de divulgació, informatives i formatives sobre la gestió municipal.

El diari El Punt Avui en publica el dia 22 de març un reportatge a plana sencera, la pàgina 24, on en descriu els objectius, amb unes declaracions de l'alcalde Jordi Soler. També s'hi explica el contingut de la seva primera activitat, ja en marxa, un curs que jo imparteixo de "Formació de candidats/es a les properes eleccions municipals" de 12 hores de durada, on han estat convidades a inscriure-hi assistents totes les candidatures que es presenten a les properes eleccions al municipi, i totes hi han inscrit candidats i candidates sense experiència municipal.

En el curs hi fan breus presentacions tots els caps d'àrea i de departament municipals, informant cadascú als candidats i candidates de les línies generals dels treballs i responsabilitats de cada unitat.

El curs farà la sessió de cloenda el 28 de març.

Alcaldes i alcaldesses de 2023 (l'enhorabona!): 8 tasques importants que cal fer els primers 100 dies (i que podeu preparar abans...)

Documents tècnics i d'actualitat
19/3/23
Albert Calderó
1.320
0

L'endemà del Ple constituent, després de les eleccions municipals, ja tindrem nous alcaldes i alcaldesses. L'enhorabona!

El que sempre han fet molts passat el Ple de la victòria és repartir regidories de pressa i corrents entre els grups municipals que han votat l'alcaldia, perquè els funcionaris diuen que necessiten responsables nomenats de seguida per fer-los firmar tota mena de documents urgents que ells ja tenen preparats; i tot just després (havent firmat tots aquests papers urgents sense llegir-los) prendre's uns dies de descans per recuperar-se dels esforços de la campanya electoral, que ves per on quan acaben queden empalmats amb les vacances d'estiu...

I al setembre descobrireu que han passat 100 dies des de les eleccions i encara no heu fet res...

Ara explicaré com es podria fer diferent (descansant i tot) i no passar 100 dies en blanc.

Advocat en exercici nº 16.757
Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Barcelona


Advocat en exercici nº 16.757
Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Barcelona
Notes legals