Albert Calderó - Advocat assessor sobre planificació, organització i gestió de personal per a ajuntaments

Advocat assessor sobre planificació, organització
i gestió de personal per a ajuntaments

1974-2024, 50 anys treballant a institucions locals

Albert Calderó - Advocat assessor sobre planificació, organització i gestió de personal per a ajuntaments

Advocat assessor sobre planificació, organització i gestió de personal per a ajuntaments

1974-2024, 50 anys treballant a institucions locals

Mai millor que ara per posar ordre

Documents tècnics i d'actualitat
13/1/24
Albert Calderó
569
0


Benvolguts governs municipals, esteu encetant el 2024, segon any del mandat, i teniu davant 3 anys i mig de temps per solucionar problemes i aprofitar oportunitats.

Però la majoria ja ho veieu, ja ha passat mig any gairebé sense adonar-vos-en. Si no us hi poseu a fons, passaran els restants 3 anys i mig, haureu treballat molt, haureu dedicat milers d'hores al municipi, però al final pot passar que ni vosaltres mateixos pugueu dir amb convicció què heu canviat de significatiu en 4 anys. Imagineu-vos què en podran pensar la resta de conciutadans.

I és que la gran majoria dels ajuntaments funcionen a règim de mínims, amb prou feines arriben a solucionar els temes més elementals del dia a dia, i al preu d'un esforç titànic i continu del govern anant amunt i avall empenyent, solucionant minúcies, superant obstacles ridículs, fent mans i mànigues per aconseguir coses elementals...

Només hi ha una causa de tants esforços poc productius. Atureu-vos unes hores i reflexioneu.

El problema NO ÉS que vosaltres no en sabeu prou. Això és consubstancial a la democràcia. Només a les dictadures els governants ho saben tot (i a més tenen "la gracia de Dios", com deien les monedes del franquisme).

L'essència de la democràcia és que governen els elegits pel poble, que tenen autoritat democràtica, però NO autoritat experta. No existeix un Esperit Sant Demòcrata que baixi del cel i infongui expertesa als governants quan han estat elegits.

Els que han de ser experts, competents, emprenedors, implicats i lleials assessors i executius al servei del govern han de ser els funcionaris. Que a més cobren sous molt bons (el personal de l'administració pública és el segon sector econòmic més ben pagat de la nostra economia segons estadístiques oficials), tot i que treballen entre 300 i 500 hores menys a l'any que els altres sectors econòmics.

El problema és el desordre. El problema és no tenir organigrama clar, no tenir comandaments efectius que assumeixin la responsabilitat de motivar i promoure formes de treballar més productives, i que evitin que cada persona s'enfronti cada dos per tres amb dilemes inquietants:

  • Faig cas al regidor o al cap de departament?
  • Faig cas al cap de departament o a la telefonada imperiosa del secretari?
  • Amb l'ordinador treballo o m'entretinc?
  • Atenc aquesta urgència (no me'n recordo de qui deia que era urgent) o faig les vacances que em queden?
  • Vaig a l'arxiu a seguir buscant un paper desaparegut o vaig a esmorzar?
  • Tinc una mica de mal de cap, agafo la baixa o bé agafo la baixa?

El desordre estructural i l'absència efectiva de comandament són el pare i la mare de tots els desordres, causa principal de la baixa productivitat i de l'alt estrès.

La solució només pot ser ordre. Organigrama senzill, curt i clar. Regles de funcionament clares i exigència de que es compleixin. Retribucions en funció del nivell de competència i de resultats. Comandaments ben triats i ben formats per exercir el comandament i amb un sistema de treball que els centri en la feina de comandament. I que comandin molta gent, que se n'ha de treure profit, dels bons comandaments.

Aquest canvi no sols és possible, sinó que és obligatori, perquè és el que prediquen les lleis vigents. El mal funcionament no és culpa de males lleis vigents. Les lleis son millorables però són prou bones. El problema és que el funcionament no és regulat per les lleis sinó per tradicions ancestrals.

Busqueu experts que demostrin idees clares de com es fa, i feu-los cas.

Comentaris

Advocat en exercici nº 16.757
Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Barcelona


Advocat en exercici nº 16.757
Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Barcelona
Notes legals