Albert Calderó - Advocat assessor sobre planificació, organització i gestió de personal per a ajuntaments

Advocat assessor sobre planificació, organització
i gestió de personal per a ajuntaments

1983-2023, 40 anys assessorant ajuntaments

Albert Calderó - Advocat assessor sobre planificació, organització i gestió de personal per a ajuntaments

Advocat assessor sobre planificació, organització i gestió de personal per a ajuntaments

1983-2023, 40 anys assessorant ajuntaments

La santíssima trinitat del principi de mandat

Documents tècnics i d'actualitat
6/6/23
Albert Calderó
405
0


Hi ha tres coses, tres, que un equip de govern local que vol fer 4 anys d'èxit de gestió i sense maldecaps, ha d'emprendre i resoldre al principi de mandat.

Tres coses que no són difícils de fer bé a principi de mandat, però que passat el primer any seran molt complicades o impossibles. Pareu atenció.

Primera: Acolliment dels nous regidors

Moltes regidores i regidors són nous. Mai han estat a l'ajuntament. Tenen una visió molt cinematogràfica (i per tant fantàstica i màgica) de com funciona. Però, molt sovint, són personalment emprenedors i ambiciosos, perquè sinó no es ficarien en aquest embolic. És molt important donar-los com més ràpidament millor un bany de realitat. Cal un procés ràpid i breu de formació de com funciona, de què podem fer i com, i de què no poden fer, i de coneixement de la geografia i el "qui és qui" de l'ajuntament. Tant als del govern com als de l'oposició, que en part han d'aprendre coses diferents i en part no. Mireu un exemple aquí.

Segona: Pla de mandat realista

Si cal pacte de govern per manca de majoria absoluta d'un sol partit és molt important pactar com a mínim les grans prioritats del mandat. Tot el govern ha de tenir clar que cap opció política pot pretendre dur a terme tot el que ha promès, ni tot el que li vagi passant pel cap, i que totes han de fer un bany de realitat sobre quines coses hi ha temps i diners per fer en 4 anys, i fer un pacte realista. Les males notícies com més aviat millor. Cal un treball polític i tècnic per pactar les prioritats, enlloc de 4 anys de lluites de passadís entre membres del govern per tirar endavant cadascú la seva dèria.

Sobre planificació per prioritats, mireu aquest article.

El diari "El Punt Avui" publica un reportatge sobre l'Aula de Gestió Municipal, una innovadora línia de treball de l'ajuntament de Calonge i Sant Antoni

Documents tècnics i d'actualitat
22/3/23
Albert Calderó
403
0

A partir d'una proposta meva, l'ajuntament de Calonge i Sant Antoni ha posat en marxa una nova i innovadora línia de treball, l'Aula de Gestió Municipal de Calonge i Sant Antoni, un servei municipal dedicat a activitats de divulgació, informatives i formatives sobre la gestió municipal.

El diari El Punt Avui en publica el dia 22 de març un reportatge a plana sencera, la pàgina 24, on en descriu els objectius, amb unes declaracions de l'alcalde Jordi Soler. També s'hi explica el contingut de la seva primera activitat, ja en marxa, un curs que jo imparteixo de "Formació de candidats/es a les properes eleccions municipals" de 12 hores de durada, on han estat convidades a inscriure-hi assistents totes les candidatures que es presenten a les properes eleccions al municipi, i totes hi han inscrit candidats i candidates sense experiència municipal.

En el curs hi fan breus presentacions tots els caps d'àrea i de departament municipals, informant cadascú als candidats i candidates de les línies generals dels treballs i responsabilitats de cada unitat.

El curs farà la sessió de cloenda el 28 de març.

Alcaldes i alcaldesses de 2023 (l'enhorabona!): 8 tasques importants que cal fer els primers 100 dies (i que podeu preparar abans...)

Documents tècnics i d'actualitat
19/3/23
Albert Calderó
926
0


L'endemà del Ple constituent, després de les eleccions municipals, ja tindrem nous alcaldes i alcaldesses. L'enhorabona!

El que sempre han fet molts passat el Ple de la victòria és repartir regidories de pressa i corrents entre els grups municipals que han votat l'alcaldia, perquè els funcionaris diuen que necessiten responsables nomenats de seguida per fer-los firmar tota mena de documents urgents que ells ja tenen preparats; i tot just després (havent firmat tots aquests papers urgents sense llegir-los) prendre's uns dies de descans per recuperar-se dels esforços de la campanya electoral, que ves per on quan acaben queden empalmats amb les vacances d'estiu...

I al setembre descobrireu que han passat 100 dies des de les eleccions i encara no heu fet res...

Ara explicaré com es podria fer diferent (descansant i tot) i no passar 100 dies en blanc.

Com guanyar el govern a les properes eleccions municipals: 9 propostes pràctiques

Documents tècnics i d'actualitat
17/1/23
Albert Calderó
1.085
0


El proper 28 de maig hi haurà eleccions municipals; a aquest article explico algunes propostes que poden ajudar a guanyar-les.

1. La persona cap de llista ha d'actuar amb tarannà amable, pacient i negociador

No cal que la persona cap de llista sigui o intenti demostrar que és gran estratega. Si a l'ajuntament cal pensar en plans i projectes de futur, això ho pot fer gent experta professional.

Tampoc cal que la persona cap de llista sigui o intenti demostrar que és gran directiva o executiva; per dirigir l'administració municipal el que s'ha de fer és donar responsabilitat (i exigir-la) a bons funcionaris, que són els que han de fer la feina.

Tampoc cal que la persona cap de llista sigui experta en dret, ni en cap altra de les moltes diverses disciplines que es fan servir a l'administració municipal. Per fer de tècnic ja hi ha els tècnics.

El que cal és que la persona cap de llista sigui una bona conductora d'equips: haurà de gestionar un equip de govern que quasi segur que serà de coalició. Cal gent intel·ligent i flexible. Cal gent molt amable i pacient escoltant la gent. I s'ha de passar temps a prop de la gent, de gent normal del carrer, de gent que no va al darrere dels polítics.

Com es pot fer un canvi organitzatiu eficaç? Aplicant el Teorema de Calderó

Documents tècnics i d'actualitat
19/10/22
Albert Calderó
1.245
0

Aquest és el Teorema de Calderó:

CMV ≥ COE ≥ CmT

Qualsevol canvi organitzatiu eficaç (COE) ha de ser sempre igual o menor que el Canvi Màxim Viable (CMV) i alhora ha de ser sempre igual o major que el Canvi mínim Tangible (CmT).

Advocat en exercici nº 16.757
Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Barcelona


Advocat en exercici nº 16.757
Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Barcelona
Notes legals