Albert Calderó - Advocat assessor sobre planificació, organització i gestió de personal per a ajuntaments

Advocat assessor sobre planificació, organització
i gestió de personal per a ajuntaments

Més de 50 anys treballant a institucions locals

Albert Calderó - Advocat assessor sobre planificació, organització i gestió de personal per a ajuntaments

Advocat assessor sobre planificació, organització i gestió de personal per a ajuntaments

Més de 50 anys treballant a institucions locals

Els 3 errors més greus i freqüents dels organigrames dels ajuntaments

Documents tècnics i d'actualitat
21/12/24
Albert Calderó
189
0


Els 3 errors més greus i freqüents dels organigrames dels ajuntaments...


...I COM ESMENAR-LOS

1. No tenir organigrama

Encara hi ha molts ajuntaments mitjans-petits que pretenen complir les lleis sobre transparència i bon govern que obliguen a aprovar i publicar l'organigrama municipal, i pengen a la web de transparència, al lloc on toca posar l'organigrama, i en lloc de l'organigrama, o bé no res, o bé el cartipàs de delegacions de l'equip de govern. I no, el cartipàs no és un organigrama de l'administració municipal.

Tot i que molts secretaris sembla que han decidit que aquestes lleis son del paquet de les que no cal complir.

S'ha de fer l'organigrama, i que es compleixi. I per fer-lo bé convé contractar un expert, tal com quedarà clar en aquest article.

Ni tan sols en ajuntaments molt petits es pot prescindir d'aquesta obligació. Té de quedar clar públicament qui dirigeix de fet el personal municipal. És l'alcalde? És el secretari? És algú altre? Sigui qui sigui cal fer-ho públic, i cal aprovar documents que ho facin oficial. Sigui qui sigui té de tenir el títol legal per fer-ho, i s'ha de fer públic, i qui sigui ha de fer-se responsable dels resultats. Això diu la llei.

2. Tenir-ne un amb molts nivells jeràrquics

Molts organigrames d'ajuntaments mitjans i grans semblen les piràmides egípcies pels molts nivells jeràrquics: Cap d'Àrea, Coordinador, Cap de Servei, Cap de Secció, Cap de Negociat...

Tots cobren de Caps, però quasi sempre no exerceixen. Quan un cap novell s'atreveix a exercir, de seguida descobreix que la institució no el recolza gens, i aprèn que no ho ha de fer mai més. Calla, cobra i fa de tècnic.

Hi ha d'haver com a màxim un Cap entre l'alcalde i qualsevol empleat municipal, llevat dels ajuntaments de més de 500 treballadors.

Si hi ha molts Caps superposats es perd molt temps en reunions "de coordinació" però mai queda clar qui és l'autèntic responsable dels resultats, sobretot si no han estat bons, ni dels nyaps, fins i tot si han estat terribles. Calen Caps responsables i que exerceixin.

3. Els habilitats al nivell de comandament més alt

A quasi tots els ajuntaments, a dalt de tot de l'organigrama hi ha els habilitats estatals. Amb perfecta independència de si saben dirigir i no, i de si dirigeixen o no.

Sembla una estructura com la de les castes de l'Índia, amb els maharajàs a dalt de tot per dret diví...

En general, quan estan a dalt de tot de l'organigrama, els habilitats exerceixen de Caps esporàdicament, quan els ve de gust o els convé, i aleshores fan grans escarafalls i amenacen tothom amb mals de l'infern si no se'ls obeeix. Però a l'hora d'assumir responsabilitats se'n recorden que segons la llei només són fiscalitzadors, i es distancien dels problemes de la feina com si fessin pudor.

Els Caps han de ser persones competents en el comandament de persones, que és una de les feines més difícils que hi ha. Com a mínim han de ser persones amb una necessitat vital de dirigir, d'influenciar altres persones, i disposades a fer una formació i aprenentatge professionals dels mètodes de comandament, que és imprescindible.

Cap organigrama tindrà sentit ni utilitat si no té Caps eficaços, i si aquests Caps eficaços no tenen tot el temps per fer de Caps.

Si algú ha de fer de Cap a estones, perquè també té altres feines importants, acabarà no fent de Cap, perquè fer de Cap és la feina més ingrata que hi ha. I més arriscada, amb l'epidèmia i la psicosi d'assetjaments, bullings i companyia.


Posats a la feina, com millorar un organigrama? No és fàcil, el paper ho aguanta tot però les institucions reals no. Per exemple, l'organigrama no ha de ser el quadre d'honor amb les persones que pensen que són vaques sagrades i que l'organigrama està fet per homenatjar-les sense fer res a canvi. L'organigrama no ha de ser una fotocòpia dels organigrames de la monarquia borbònica del segle 19 posant-hi noms modernets.

Per millorar un organigrama cal un professional del canvi organitzatiu municipal que tingui l'habilitat d'idear un organigrama ambiciós però viable amb les persones que hi ha, i que tingui la gosadia de donar noms poc previsibles de persones de la casa per ocupar responsabilitats, i de defensar els perquès d'aquests noms i els perquè no d'altres noms, després de conèixer l'organització en no gaires dies de feina. Coneixeu algú així?

Comentaris

Advocat en exercici nº 16.757
Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Barcelona


Advocat en exercici nº 16.757
Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Barcelona
Notes legals