Albert Calderó - Advocat assessor sobre planificació, organització i gestió de personal per a ajuntaments

Advocat assessor sobre planificació, organització
i gestió de personal per a ajuntaments

1974-2024, 50 anys treballant a institucions locals

Albert Calderó - Advocat assessor sobre planificació, organització i gestió de personal per a ajuntaments

Advocat assessor sobre planificació, organització i gestió de personal per a ajuntaments

1974-2024, 50 anys treballant a institucions locals

A molts ajuntaments el problema és la manca d'organització

Documents tècnics i d'actualitat
15/6/20
Albert Calderó
3.680
0

En el cas dels ajuntaments de mida mitjana, no és que molts ajuntaments estiguin mal organitzats, és que estan MOLT POC organitzats. No és que abans estaven organitzats i es van anar desorganitzant, és que MAI han estat organitzats.

Quan els ajuntaments són petits no estan gens organitzats, ni cal. Amb bona voluntat l’alcaldia i regidories fan quasi tota la feina, amb algun funcionari de bona fe, i els veïns ajuden força. A més, en un àmbit rural no calen gaires serveis municipals. El problema apareix quan el municipi comença a tenir uns quants milers d’habitants, i la gran majoria no viuen del camp i adopten estils de vida urbans. Aleshores de cop i volta fa falta un ajuntament modern que no existeix.

Molta gent pensa també, a aquests ajuntaments de mida mitjana, sobretot gent de partits de l’oposició, que l’ajuntament va malament perquè el govern ho fa malament, que si hi hagués un govern bo tot aniria com una seda. Com si l’ajuntament fos un bon cotxe amb un mal conductor.

I de vegades passa que arriba un dia en què els de l’oposició arriben al govern, i aleshores és quan descobreixen que no, que no és que l’ajuntament sigui un bon cotxe que fins ara tenia un mal conductor, sinó que el problema és que el cotxe no té frens, ni canvi de marxa, ni motor, i que els que el fan anar com poden son l’alcalde, els regidors i uns quants funcionaris de bona fe empenyent amb els peus per uns forats del terra del cotxe. I a més dissimulant.

Com que qui està al govern, sigui del partit que sigui, aparenta que governa, perquè li fa molta vergonya reconèixer que es va equivocar quan deia que la culpa de tot era del mal govern anterior, fa bona la creença de què qui falla és el govern. El govern de torn creu que li convé aparentar que governa, i a l’oposició li va molt millor perquè així pot explicar que tot és culpa del govern. L’un per l’altre i l’ajuntament tan desorganitzat com sempre.

Això pot durar fins a l’infinit mentre la ciutadania paga i sofreix el mal govern i la mala administració. Més ben dit, això durarà mentre no hi hagi un govern que assumeixi la feina i el cost d’organitzar l’ajuntament d’una vegada.

El premi que tindrà aquest govern valent que encari el problema de fons que ningú ha encarat ni reconegut abans és que governarà molts anys, perquè la gran majoria de la ciutadania descobrirà poc temps després que l’ajuntament comença a funcionar.

Com fer-ho? Senzill no és, però tampoc és gaire difícil.

No compteu, benvolguts governs locals, que un secretari o interventor o un tècnic vostre sabrà organitzar l’ajuntament, encara que a més d’un li agradaria inventar-s’ho. Alguns tècnics municipals, habilitats o no, hi tenen capacitat i experiència, però són molt pocs, i aquests pocs que en saben, en general no els trobareu a un ajuntament de mida mitjana, se’ls rifen els ajuntaments més grans.

La solució consisteix en trobar un consultor extern expert en organitzar ajuntaments, amb experiència i bons resultats acreditats, i fer-li cas. Primer amb un contracte petit per posar-lo a prova.

I avui en dia a internet buscar qualsevol cosa o persona no és gaire difícil. Fins i tot, si esteu llegint aquest article, podria passar que ja l’haguéssiu trobat.

Comentaris

Advocat en exercici nº 16.757
Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Barcelona


Advocat en exercici nº 16.757
Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Barcelona
Notes legals