Albert Calderó - Advocat assessor sobre planificació, organització i gestió de personal per a ajuntaments

Advocat assessor sobre planificació, organització
i gestió de personal per a ajuntaments

1974-2024, 50 anys treballant a institucions locals

Albert Calderó - Advocat assessor sobre planificació, organització i gestió de personal per a ajuntaments

Advocat assessor sobre planificació, organització i gestió de personal per a ajuntaments

1974-2024, 50 anys treballant a institucions locals

La santíssima trinitat del principi de mandat

Documents tècnics i d'actualitat
6/6/23
Albert Calderó
1.049
0


Hi ha tres coses, tres, que un equip de govern local que vol fer 4 anys d'èxit de gestió i sense maldecaps, ha d'emprendre i resoldre al principi de mandat.

Tres coses que no són difícils de fer bé a principi de mandat, però que passat el primer any seran molt complicades o impossibles. Pareu atenció.

Primera: Acolliment dels nous regidors

Moltes regidores i regidors són nous. Mai han estat a l'ajuntament. Tenen una visió molt cinematogràfica (i per tant fantàstica i màgica) de com funciona. Però, molt sovint, són personalment emprenedors i ambiciosos, perquè sinó no es ficarien en aquest embolic. És molt important donar-los com més ràpidament millor un bany de realitat. Cal un procés ràpid i breu de formació de com funciona, de què podem fer i com, i de què no poden fer, i de coneixement de la geografia i el "qui és qui" de l'ajuntament. Tant als del govern com als de l'oposició, que en part han d'aprendre coses diferents i en part no. Mireu un exemple aquí.

Segona: Pla de mandat realista

Si cal pacte de govern per manca de majoria absoluta d'un sol partit és molt important pactar com a mínim les grans prioritats del mandat. Tot el govern ha de tenir clar que cap opció política pot pretendre dur a terme tot el que ha promès, ni tot el que li vagi passant pel cap, i que totes han de fer un bany de realitat sobre quines coses hi ha temps i diners per fer en 4 anys, i fer un pacte realista. Les males notícies com més aviat millor. Cal un treball polític i tècnic per pactar les prioritats, enlloc de 4 anys de lluites de passadís entre membres del govern per tirar endavant cadascú la seva dèria.

Sobre planificació per prioritats, mireu aquest article.

Tercera: Bons decrets de delegacions

Segons la llei l'alcalde té totes les competències de govern, i ha de repartir-les entre els membres del govern per poder fer-les millor, elaborant i signant Decrets de delegacions. I la Junta de Govern legalment només té les competències que li delegui l'alcalde o el Ple. Per tant el text de les delegacions de l'alcaldia són importants, i al principi de mandat es poden fer molt bé. En canvi si es fan de qualsevol manera (per exemple agafant les de fa 4 anys i només canviant els noms) pot ser un nyap, i un nyap que serà difícil de canviar quan cada regidor ja s'ha "fet seves" les atribucions que se li han donat amb poc càlcul de les conseqüències.

Tots aquests temes són temes que sovint no es fan o es fan malament, i començar un mandat amb errades en tot això suposa sovint un mandat ple d'ensurts i de complicacions que fàcilment acaben en derrotes electorals 4 anys més tard. Mireu sinó el gran percentatge de derrotes de governs locals en les darreres eleccions.

En això també passa sovint a ajuntaments mitjans que els tècnics de la casa hi tenen poca experiència i a més estan ja saturats pel dia a dia. Si aquest és el vostre cas busqueu assessorament expert extern, que n'hi ha.

Comentaris

Advocat en exercici nº 16.757
Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Barcelona


Advocat en exercici nº 16.757
Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Barcelona
Notes legals